Instructies Thuisbehandeling

Met de Luizenkliniek Kam Kit

Informatie

Voor welke doeleinden geschikt?

Als Controle: De Luizenkliniek Kam Methode met onze Kam Kit is de meest betrouwbare manier om op hoofdluis te controleren. Mits toegepast volgens de instructies, worden luizen en zelfs 90%-95% van de neten in één behandeling uitgekamd. Hiermee wordt uitgesloten dat, bij geen vondst, er wel een besmetting is.
Om op basis van uw vondst te weten of u hoofdluis heeft, kijk de korte video "Heb ik Hoofdluis" op: Hoofdluischeck

Als Behandeling: De Luizenkliniek Kam Methode is zeer geschikt voor een effectieve doch voordelige behandeling. Doordat de luizen en neten veel effectiever verwijderd worden kan u, in 13 dagen tijd kammen volgens de instructies, iedere besmetting gegarandeerd elimineren.

Als Preventie: De Luizenkliniek Kam Methode kan bij wekelijks gebruik van 10 minuten voorafgaand aan de gebruikelijke wasbeurt, als ideale preventie worden gebruikt. Zodoende kan wekelijks vastgesteld worden of er een nieuwe besmetting heeft plaatsgevonden en indien nodig met één grondige kambehandeling direct worden geëlimineerd, voordat het goed en wel kan aanslaan.

Hoe vaak/hoe lang kammen?

Hoe vaak?

Lichte besmetting 
(<3 luizen, <50 neten):
4 kambehandelingen: 13 dagen lang om de 3 dagen

Gemiddeld tot zware besmetting 
(>3 luizen, >50 neten):
7 kambehandelingen: 13 dagen lang om de dag

Het is van cruciaal belang dat u de 13 dagen volbrengt, ongeacht hoe licht of zwaar de besmetting!
Met onze Kam Kit kunt u al bij de eerste kambehandeling rond de 95% uitkammen. Maar de overige 5% moet ook geëlimineerd worden, door de cyclus te doorbreken!
Een gemiste neet (eitje) kan 7-10 dagen nodig hebben om uit te komen. Neten die pas aan het einde van die 10 dagen uitkomen, wanneer u reeds gestaakt zou zijn met de kambehandelingen, hebben binnen no-time weer een geheel nieuwe cyclus voortgebracht. Kam dus door tot de laatste neet is uitgekomen tot een luis, en u die laatste luis verwijderd heeft. De 3 dagen extra is voor de zekerheid, omdat jonge luisjes érg klein zijn en heel soms alsnog gemist kunnen worden. Na 3 dagen zijn zij al wat groter en eenvoudiger uit te kammen. 
Op de 13e dag zijn alle neten óf uitgekamd óf gestorven óf uitgekomen. Alle oude en nieuwe luizen zijn verwijderd alvorens zij nieuwe neten konden leggen: de cyclus is doorbroken!

Hoe lang?

Gemiddeld duurt een kambehandeling 20 min. bij kort haar en 30 - 40 min. bij lang haar.
Hoe lang een kambehandeling duurt hangt af van de structuur van het haar en de ernst van de besmetting. Snel klittend haar, zeer dik haar, en/of een groot aantal neten kan het kammen een uitdaging maken.
Daarom zijn de voorbereidende stappen en voldoende Luizenkliniek Kam Crème belangrijk. Het kammen kan qua snelheid en comfort geoptimaliseerd worden wanneer:
- de geadviseerde hoeveelheid Luizenkliniek Kam-Crème wordt gebruikt > ongeveer 1/7e deel van de liter Kam Crème per kambehandeling.
- de knopen goed uit het haar verwijderd zijn en de Kam Crème goed verdeeld is > gebruik van Tangle Teezer borstel en witte puntkam (Kam Kit Detangler of Ultimate). 
- de instructies stap voor stap worden opgevolgd. Het is niet nodig om langer door te gaan, of vaker te kammen, dan het uitkammen van alle plukken, éénmaal op de aanbevolen dagen.

 

Benodigdheden
 • Luizenkliniek Kam Crème (zorgt dat luizen niet gemist worden) 
 • Licemeister Netenkam (zorgt dat neten niet gemist worden)
 • Tangle Teezer (Detangler voor fijn haar, Ultimate voor dik/krul haar)
 • Puntkam
 • Witte kom of (was)bak

 

Afbeelding verwijderd.Afbeelding verwijderd.Afbeelding verwijderd.Afbeelding verwijderd.Afbeelding verwijderd.

Waarom met de Luizenkliniek Kam Crème?

De Luizenkliniek Kam Crème, mits i.c.m. de Licemeister Netenkam, maakt nu juist het verschil tussen een effectieve kam methode en één waarbij neten en nimfen vaak gemist worden.
In één kambehandeling kunnen alle luizen en 90%-95% van de neten verwijderd worden.

Effectieve verwijdering: De belangrijkste eigenschap van de Luizenkliniek Kam Crème is dat het luizen én neten vangt en uitkambaar maakt.
Luizen, nimfen en neten worden vaak gemist door de netenkam doordat luizen weglopen van de kam en neten door de kamtanden glippen.
De Luizenkliniek Kam Crème is uniek en speciaal ontwikkeld om dit te voorkomen. Luizen en neten worden in de drijfzand-achtige structuur van de Crème gevangen en als een sneeuwschuiver uit het haar gekamd. Gewone conditioner heeft niet deze vangende werking.

Eenvoudiger: De Luizenkliniek Kam Crème maakt het meest onmogelijke haar eenvoudig doorkambaar. De sterkste krul wordt getemd, de ergste klitten ontklit, het stugste haar wordt weer zacht. De fijnmazige netenkam zal vloeiend door de dikste haren glijden zonder pijn of haarverlies.

Veilig voor huid en haar: Gewone conditioner is bedoeld voor haren, niet om op de hoofdhuid te smeren. De meeste conditioners bevatten siliconen welke absoluut niet op de huid mogen komen, en vaak ook andere stoffen zoals parabenen. De Luizenkliniek Kam Crème is speciaal ontwikkeld om op de hoofdhuid aangebracht te mogen worden, en is veilig (gezond zelfs!) voor alle leeftijden, zwangere of zogende vrouwen.

Voordelig: Gewone conditioner, al zeker de soorten die geen of weinig schadelijke stoffen bevatten, zijn een stuk kostbaarder. De voordeelverpakking van maar liefst een hele liter zorgt ervoor dat u rijkelijk kan smeren voor een optimale kambehandeling.

Afbeelding verwijderd.

 

 

Waarom met de Licemeister Netenkam?

De Licemeister Netenkam, mits i.c.m. de Luizenkliniek Kam Crème, maakt nu juist het verschil tussen een effectieve kam methode en één waarbij neten en nimfen vaak gemist worden. De minimale afstand en vooral rigiditeit van de kamtanden zijn onevenaarbaar. Als 16 pincetten op een rij.
In één kambehandeling kunnen maar liefst 90%-95% van de neten verwijderd worden. 
Alle klanten die in onze kliniek komen, die thuis met verscheidene kammen (goedkope en dure) gepoogd hebben de besmetting te elimineren, staan versteld van hoeveel neten wij er met de Licemeister alsnog uitkammen.

De Licemeister is de kam die wereldwijd door professionals wordt gebruikt en een kam die zich écht een ‘neten’kam mag noemen.
De kamtanden zijn op unieke wijze in het handvat gegoten. Hierdoor is iedere kamtand afzonderlijk rondom en diep in het handvat ingesloten, wijken de kamtanden niet onder druk, en glippen de neten er niet doorheen. Zelfs kammend door het dikste haar, blijven de tanden strak tegen elkaar en laat het nagenoeg niets ontsnappen.
De Licemeister tanden zijn van een zeer hoogwaardig metaal, roesten niet en hebben mooi afgeronde punten die de huid niet beschadigen.
De kam gaat dan ook een leven lang mee! 

Afbeelding verwijderd.

Instructies

Stap 1
 • Borstel het droge haar pijnloos uit de klit met de Tangle Teezer. (Krul- of kroeshaar pas borstelen met crème).
 • Breng vervolgens een scheiding aan in het midden van het haar (van voorhoofd tot aan de nek). Bij kort haar geen scheiding nodig

Benodigdheden:


Afbeelding verwijderd.Afbeelding verwijderd.

Stap 2
 • Breng een rijke laag Luizenkliniek Kam Crème aan op de droge haren, goed verdeeld over de gehele hoofdhuid. Ongeveer 1/7e deel van de flacon. *binnenkort op flacon aangeduid in 'dagdelen' 
  Het is van bepalend belang dat deze hoeveelheid goed verdeeld wordt aangebracht voor het vangende effect.
 • Borstel nogmaals de haren met de Tangle Teezer borstel, zodat de klitten er weer uit zijn en de Kam Crème goed verdeeld is.
 • Kam de haren met de puntkam; wanneer deze er zonder weerstand doorheen gaat zijn de haren klaar om met de netenkam gekamd te worden.
  Kam Crème die in de puntkam terechtkomt weer terug op de scheiding smeren zodat er een “witte hanenkam” ontstaat!

Benodigdheden:

Afbeelding verwijderd.Afbeelding verwijderd.Afbeelding verwijderd.

Stap 3
 • Vul een witte kom of (was)bak met heet water om telkens de netenkam in uit te spoelen; door de warmte lost de Kam Crème weer op waardoor de drijvende neten en luizen goed zichtbaar worden.
 • U begint te kammen met de netenkam aan de kant van het voorhoofd en kamt vanaf de scheiding, schrapend langs de zijkant van het hoofd, tot aan de punten. Dan goed overlappend kamt u alle banen tot bij de nek.
 • Na het kammen van iedere baan spoelt u de kam goed uit in de kom. Indien de kom verzadigd raakt met Kam Crème, vul de kom dan opnieuw met schoon water zodat u goed zicht houdt op wat u vindt.
 • Wanneer u ter controle of preventie kamt, dan is dit voldoende, ter behandeling dient u te vervolgen met Stap 4.

Benodigdheden:

Afbeelding verwijderd.Afbeelding verwijderd.

Stap 4
 • Wanneer u ter behandeling kamt i.p.v. ter controle, til dan nu vervolgens het haar recht van het hoofd af, schuif de netenkam horizontaal in, dusdanig dat de gehele lengte van de kamtanden liggend over de hoofdhuid, diep in het haar, schuiven. Hierdoor komt de basis van de kamtanden ónder de neten en de op de huid liggende nimfen terecht, waardoor zij effectief uitgekamd worden.
  Zodra de haren niet verder de netenkam in kunnen en tegen het handvat drukken, trekt u de netenkam naar de punten van het haar toe. Zo kamt u alle plukken van alle richtingen (links, rechts, onder en boven).
 • Op het laatst kamt u alle haren naar achteren zodat u de scheiding zelf nog kunt kammen.
 • Voor personen met kort haar dat niet in vakken te verdelen valt hoeft u alleen van voren naar achteren te kammen in sterk overlappende banen.

Extra Tips:

 • Zorg dat de punten van de netenkam constant zacht over de huid glijden. De kam mag nooit loskomen van de huid, totdat u voorbij de haargrens bent, anders mist u de onderste lagen.
 • Trek een vuilniszak met gat in de bodem over het hoofd en lichaam van de persoon die u gaat kammen zodat hij/zij niet nat en koud wordt. Laat jonge kinderen niet alleen met plastic i.v.m. verstikkingsgevaar!
 • Zet bijv. een leuke film op als afleiding.
 • Indien u iets vindt waarvan u twijfelt of het een luis/neet of iets anders is, haal het dan uit de waterbak, leg het op een wit vel papier en maak er dan een scherpe foto van. Middels de info en foto’s op de pagina Hoofdluischeck kunt u een goede determinatie maken. Ook kunt u de foto naar ons sturen per Email, dan kunnen wij u op afstand vertellen wat het is: info@luizenkliniek.nl

Instructie Video

FAQ

Moet ik ook een luizenmiddel gebruiken?

Vaak wordt het advies gegeven en opgevolgd om naast de reguliere kambehandeling een dodend luizenmiddel te gebruiken.
Bij toepassing van onze Kam Behandeling is dit niet nodig. Het levert geen enkel voordeel of sneller resultaat:

Luizenmiddelen zijn effectief in het doden van luizen (tenzij er resistentie voor is), maar doden slechts een deel van de neten.
Onze kambehandeling is dermate effectief dat, bij uitvoering volgens onze instructies, alle volwassen luizen in de eerste kambehandeling verwijderd kunnen worden.
Het heeft naar onze mening geen enkel nut om de luizen eerst te doden, wanneer je ze daarna allemaal verwijdert. Het maakt tenslotte geen verschil of de luis levend of dood door het riool gaat.
Het is tevens zinloos om een luizenmiddel te gebruiken om zodoende een deel van de neten te doden. Ongeacht hoeveel levende neten er achter blijven, het vergt slechts 2 neten om de besmetting in gang te houden.
U moet dus hoe dan ook 13 dagen kammen om het nog levende deel te elimineren omdat een neet tot maximaal 10 dagen levensvatbaar kan zijn, plus 3 dagen extra om de laatst uitgekomen luisjes met zekerheid niet te missen).

Luizenmiddelen hebben daarnaast geen gezonde werking op de hoofdhuid en haren. De minst schadelijke en meest verkochte luizenmiddelen zijn gebaseerd op dimethicon (chemische olie die luizen verstikt).
Dimethicon verstikt echter ook de hoofdhuid en haren wat droge hoofdhuid, schilfers en jeuk kan veroorzaken. Dit zijn nu juist de symptomen die men kan verwarren voor een nog steeds bestaande besmetting. 

Hoe maak ik de netenkam schoon?

De netenkam hoeft alleen luisvrij te zijn om (kruis/her)besmetting te voorkomen. Neten die eenmaal uit het haar gekamd zijn kunnen niet meer uitkomen en geen besmetting veroorzaken.
Het is dus niet nodig om de netenkam uit te koken. 

Puur voor de hygiëne (dus niet voor enig besmettingsgevaar) kunt u de kam schoonmaken met een beetje gedehydrateerde alcohol.
Wanneer u de neten eruit wenst te halen kunt u dit het beste doen door deze onder de stromende kraan te houden terwijl u met een puntpincet de neten eruit schraapt.

Wat naderhand te doen met de Kam Crème?

De Luizenkliniek Kam Crème dankt zijn verwijderende werking aan zijn structuur, niet doordat het werkzame (dodende) stoffen bevat. Zodra u klaar bent met kammen levert de Kam Crème dus geen na-werking. Die is ook niet nodig.
Het grootste deel van de crème wordt tijdens de kambehandeling uitgekamd. Het overige deel van de kamcrème kunt u na de behandeling uit het haar wassen.

Heb ik (nog) hoofdluis?

Het is begrijpelijk wanneer u vóór, tijdens of na behandeling wil weten of u, of uw gezinsleden, (nog) hoofdluis heeft.
Of dat u uw vondst van het kammen wilt determineren.
Hoe je kan bepalen wat wat is, en of dat betekent dat het een actieve of verholpen besmetting, of wellicht wel loos alarm betreft, vind je op onze pagina Hoofdluischeck en dit filmpje "Heb ik Hoofdluis".

Heb ik Hoofdluis?